Kolmion tarina

Turun Kauppatorin laidalle kohonnut, Viljo Revellin suunnittelema KOP-kolmio erottui massasta alusta alkaen.

Turun Kauppatorin kulma koki suuren muutoksen 1960-luvulla, kun Kansallis-Osake-Pankin järjestämä kilpailu uuden toimipaikan rakentamiseksi ratkesi ja arkkitehti Viljo Revellin ehdotus voitti. Jykevä, kolmion mallinen rakennus otti paikkansa muutamalta yksikerroksiselta rakennukselta. Kahdeksankerroksinen KOP-kolmio valmistui vuonna 1964 ja edusti aikanaan hyvin erilaista modernia arkkitehtuuria.

Kolmion malliseen rakennuksen alin kerros varattiin liikekeskustilaksi, ylemmissä kerroksissa toimi rakennuksen tilaaja, Kansallis-Osake-Pankki. Rakennuksen nimi johtuukin suoraan sen alkuperäisestä omistajasta ja muodosta.

KOP-kolmio oli ostoskeskuksen esikuva. Sen torinpuoleinen kulma oli auki ja liukuportaat veivät kaupunkilaisia ylempiin kerroksiin. Rakennuksen katutasossa taas oli kaksi eri kauppakäytävää, jotka tarjosivat läpikulkumahdollisuuden aivan kuten Helsingin Asematunnelikin.

Arkkitehti Revell kiinnitti valtavasti huomiota rakennuksen yksityiskohtiin. Talosta löytyy vielä tänäänkin monia upeita detaljeja, kuten Revellin suunnittelemat kierreportaat. Niiden materiaaleina on käytetty mosaiikkihiottua betonia sekä messinkiä, mikä oli harvinaista 1960-luvulla.

Vuonna 2008 KOP-kolmio koki uuden tulemisen. Liiketilojen lisäksi näkyvin uudistus oli KOP-kolmion julkisivun uusiminen. Samalla rakennuksen alkuperäinen nimi otettiin viralliseen käyttöön ja myymäläkanta uudistettiin houkuttelevaksi kokonaisuudeksi.

(Lähde: Johanna Krappe: Viljo Revellin KOP-kolmio – Pankkitalo Turun keskustassa kaupunkikuvallisena muuttajana ja muuttujana, 2003.